Csend Hangja Klaszter
Weisz Fanni: országos összefogást a halláskárosultakért!
 Weisz Fanni hallási fogyatékkal élő szépségkirálynő a rá irányuló figyelmet arra használja fel, hogy segítsen sorstársainak életük könnyebbé, teljessé tételében. Fanni A Csend Hangja címmel országos edukációs és esélyegyenlőségi programot kezdeményezett a hallássérültek számára, amihez öt párti parlamenti támogatottságot élvez és tervei mellé állította a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolát, valamint az egyik legjelentősebb hazai csomagolástechnikai céget, a CLB Packaging-et.
Megalakult a Csend Hangja Klaszter
 Megalakult a Csend Hangja Klaszter
Egy fogyatékkal élő fotómodell miatt fogtak össze a pártok
  Példátlannak tekinthető koalíciót alkotva fogtak össze az esélyegyenlőség megteremtéséért a parlamenti pártok Weisz Fanni, a hallási fogyatékkal élő fotómodell kezdeményezésére.
A csend szépséges „hangja”- Interjú, Weisz Fanni szépségkirálynővel…
 

 

  „A nő szépsége nem az arcápolásból ered, hanem a lelkéből tükröződik: abból a törődésből, amit szerető szívvel ad, és abból a szenvedélyből, amit mutat.” (Audrey Hepburn)

Kedvenc idézetem rigmusára érkezzék egy interjú, Weisz Fanni hallássérült szépséges modellünkkel, az életről, a kihívásokról és társadalmi szerepvállalásáról, úgy igazán lélekből – a legyőzött korlátok világából.


Milyen szereped tölt be az életedben a sport? Szoktál-e még futni?

Sajnos kevés időm marad a sportra, de szinte egész nap pörgök, jövök, megyek, sokat mozgok.

 

Számodra mi a jó testi-lelki kondi titka? Ezt kikkel és mikkel éred el?

A célok, a szeretet a munka a pihenés és a szórakozás. Ezeket kell összhangba hozni.

f13

Fotók:Marsalkó Péter

Fogyatékkal élőként mennyire tér el az értékrended másokétól? Erősebb-e benned a bizonyítási vágy?

Nem érzem erősebbnek, inkább talán a segíteni akarás. Úgy érzem olyan lehetőséget kaptam az élettől, amit arra kell használnom, hogy sorstársaim életét könnyebbé tehessem.

Mindig örömet okozott az ha valami jó dolog történt velem azt másokkal is megoszthassam.Zseniális volt a Rúzsa Magdival való fellépésed, amit jelelve adtál elő. Számodra mit jelent ennek a dalnak a szövege, és mit kívántál üzenni vele?

Mindenképp a kapcsolatokról szól. Lehet szerelem vagy gondolhatunk bele baráti, akár családi kapcsolatot, sok mindent bele lehet érteni, de a lényeg, hogy egy szeretett személyt képzelhetünk a dalhoz.Mit adott számodra Pécs?

Pécs a szülővárosom. Az otthon. A család. Az a város, ami örökké az enyém marad. Talán kicsit több mint másnak, mert mikor kislány voltam és bentlakásos iskolában kellett laknom, siketségem miatt, akkor minden álmom Pécsett volt. Alig vártam, hogy jöjjön a hétvége, és tudtam megyek Pécsre, haza ott vár rám édesanyám, és a család együtt lesz megint. Szóval Pécs az otthon és a menedék.Nem kételkedem abban, hogy te felnőttél ahhoz a feladathoz, hogy Pécs arca legyél. Milyen elvárásoknak kell megfelelned ehhez a szerephez saját magaddal szemben?

Mélységes tisztelet városom és lakói iránt. Azt gondolom ez a legfontosabb. Ami azt jelenti számomra, hogy tudom, mindenhol amerre járok úgy kell viselkedjek, hogy büszkék lehessenek rám Pécs polgárai.Maximalistának tartod magad?

Nem adom fel!!!!Pécs arca vagy és esélyegyenlőségi aktivista. Ez a társadalmi szerepvállalás miképpen teljesedik ki az életedben?

Erről szól az életem.

Mi tesz téged most igazán boldoggá? Mitől kerek az életed?

Minden, ami velem történik. Hihetetlen, hogy arra kell rájönnöm, hogy az emberekben ott van a szeretet a segíteni akarás a tolerancia, csak meg kell, hogy ismerjék a másságot, s akkor már nincs bennük félelem. Ez csodálatos érzés.

f11 Mi az, ami dühít?

Amikor nem értik meg, hogy a siket ember számára a mankó a jelnyelv. Amikor kitalálják, hogy nekünk mi a jó, ahelyett, hogy megkérdeznének. Amikor még az egy nyelvet beszélők is elbeszélnek egymás mellett. Amikor figyelmetlenek vagyunk egymással.Szerinted mikor érjük el azt a szintet Magyarországon, amikor egy munkaadót már nem rémiszt meg egy hallókészülék, egy erősebb szemüveg, vagy egy kerekesszék? Mikor lesz a szakmaiság mindennél előbbre való?

Azt gondolom a gyermekek a legelfogadóbbak, csak szépen lassan elkezdik a felnőttek szétválasztani az egészségeseket a fogyatékkal élőktől.

Pl.: amikor bátyámmal kicsik voltunk, együtt játszadoztunk a halló gyerekekkel semmi problémát nem jelentett, hogy nem hallunk. Aztán iskolaköteles korba léptünk és megszakadt minden kapcsolatunk a hallókkal egyik percről a másikra. Mire befejeztük az iskolát már olyan volt mintha egy másik bolygóról érkeztünk volna.

Ezen kell, változtatni s akkor megoldódik minden. Az emberek félnek az új dolgoktól, az ismeretlentől. A gyermekekben látom a lehetőséget a fiatalokban, akik már úgy nevelhetik gyermeküket, hogy másképp lássanak.

Az alapoknál kell kezdeni, és nem a felhúzott házat kell foltozgatni, mert az soha nem lesz tökéletes.

Ezért szeretnék eljutni a lehető legtöbb iskolába Magyarországon, hogy megmutassam mindenkinek, hogy lehet egy szebb jövőnk.Aktivistaként tapasztaltad-e, hogy egy fogyatékkal élő ember kevesebb juttatást kap ugyanazért a munkáért, mint ép társa? Tudsz-e tenni ez ellen valamit aktivistaként?

Nem. Ezt nem tapasztaltam soha. Inkább kedves elutasítást. Azt igen. Mindenképp szeretnék tenni ez ellen. Azt gondolom minél több emberrel teremtek kapcsolatot, annál többen kezdik el rajtam keresztül látni sorstársaim is. Természetesen sorstársaim is arra kell bíztatnom, hogy ne adják fel és mutassák meg mennyit érnek. A siránkozás kevés.

f12

Téged ért-e már ilyen „atrocitás”?

Természetesen. Azt gondolom, nem kell ahhoz fogyatékkal élni, de sajnos így sokkal több ért. Azonban azt hiszem, elég jól tudom kezelni. Ha nagyon durva volt a bántás gyerekként még verekedtem is. J Persze ebből már kinőttem s ma már megtanultam egy mosolyért százat kaphatok vissza. Anya szerint szeretetet adni csak az tud aki kap is. Ezért adok, hogy kapjak is. Szerencsés vagyok, mert olyan családban nőttünk fel bátyámmal, édesanyám és szülei, akik mindig óriási szeretetben és összetartásban éltek. Mindent Tőlük tanultam. Ezért számomra Ők a biztonság és a védelem.Eddigi aktivista munkád során milyen eredményeket értél már el?

Az Afrikai Magyar Egyesület tagja vagyok, akik a legelső perctől segítettek, a Baptista Szeretetszolgálat Jószolgálati Nagykövete lehetek, a szegedi SZEFO Zrt  (akik 60%-ban fogyatékkal élőket alkalmaznak),Chance márkájának arca vagyok s a parlamenti sajtótájékoztató után megalakítottuk a Csend Hangja Klasztert melyben az ország legkiválóbb embereivel dolgozhatok együtt azon, hogy a fogyatékkal élők helyzete könnyebbé válhasson. Modellként mik a lehetőségeid, hogy elfogadtasd magad siketként a szakmában?

Rengeteg fotóssal dolgoztam már együtt és mindenkitől pozitív visszajelzést kaptam. A többnyire félve indult kezdésből, nagyon pozitív zárás lett. Eleinte jobban féltem, mint a fotós ma már inkább csak a fotós fél tőlem kb. az első öt percben, aztán nem akarja abbahagyni a fotózástJ Ez mindig nagy élmény nekem.Mit éreztél, amikor közönségdíjas lettél a szépségkirálynő választáson?

El sem akartam hinni, hogy a legszebb díjat kaptam. Elfogadtak az emberek így is. Siketen. Soha nem gondoltam, hogy ilyen sokan szeretnek. Ennél nagyobb elismerés még nem volt. Abban a pillanatban mindenkit, aki szavazott rám meg szerettem volna ölelni. Szerettem volna kirohanni és azt mondani, köszönöm, hogy szerettek, még akkor is, ha kicsit más vagyok. Sajnos ez nem volt a műsor része és visszaintettek a helyemre, de most ezúton szeretném megköszönni mindenkinek.

f14

Fanni története: Weisz Fanni 18 éves hallássérült lány, aki látszatra pont olyan, mint a vele egy idős fiatalok. Siketen született, ami a hétköznapi életben nem elenyésző probléma.

A beszéd függvénye, ugyanis a hallás, mely az elsődleges kommunikációs eszköz számunkra. Tíz éves koráig egy speciális intézménybe tanult Kaposváron, a siketek és nagyothallók iskolájában.

6 évesen korában szereztek tudomást róla, hogy van egy cochleáris implantáció nevezetű műtét, mely az utolsó megoldásnak tűnt, hogy hallhasson, hisz addigra már az orvosoktól a kuruzslókig szinte mindent végig jártak.

Eljött a nagy nap megtörtént az 5 órás műtét, mely nem volt veszélytelen beavatkozás. Ez a készülék ugyanis egy külső és egy belső egységből áll. A belső egység a koponyacsontra van becsiszolva. Majd a koponyacsont megfúrásával elektródák kerülnek bevezetésre a belső fülbe, melyek elektromos impulzusokat továbbítanak a halló ideg felé. A külső egység szerepe, hogy fogadja a hangokat és mintegy egy számítógép alakítja át elektromos hullámokká, és jutassa el a belső egységbe.

Nagy volt a boldogság, megtették az első lépést a hallók világa felé. Fanni elkezdett hallani és ez által beszélni tanulni.

Ahogy Fanni cseperedett, egyre többen dicsérték szépségét. S a nagyi, aki természetesen persze elfogult is volt, bíztatni kezdte, hogy induljon el szépségversenyen. Anyuka és a nagyi úgy gondolták, hogy veszteni való nincs, legfeljebb egy kis önbizalom növelő tréningnek használják fel ezt a lehetőséget. Fanni nagy izgalommal bízva a család döntésében, elindult a számára komoly kihívást jelentő megmérettetésen. Ami termeszétesen eddigi kis életében folyamatosan, szintén nehézségekbe ütközött. A külső egység ugyanis egy walkman méretű készülék, melyet egy övtáskában kellett hordania, ezért a színpadi ruhákhoz nem viselhette. Így tehát kénytelen volt egyéb érzékszerveire hagyatkozni, ami olyan jól sikerült, hogy senki nem vette észre, hogy Fanni nem hall egy mukkot sem. Családja bízva benne, hogy Fanni helyezést érhet el, közönség soraiból navigálta jelbeszéddel mikor szólították. A verseny végén derült csak ki, mikor interjút akartak vele készíteni, hogy Fanni teljesen siket, s nem fog tudni nyilatkozni. Ez a verseny 2007 szeptemberében zajlott a komló expo keretin belül.

Páva Zoltán Komló város polgármestere volt a zsűri elnöke, aki rögtön felajánlotta segítségét, hogy Fanni egy korszerűbb, kisebb, fül mögötti készülékhez juthasson, melyet a Tb nem támogat, s amelynek ára 2,5 millió forint.

A versenyről és Fanni helyzetéről az RTL klub Fókusz műsora adott tudósítást, mely beszámolt arról is, hogy a Fanni’s Dreams rendezvényszervező kft egy jótékonysági divatgálát szervez Pécsett, a Palatinus szállóban. Hogy összegyűjtsék Fanni készülékének árát.

Sok jó ember segítségével, hozzájutott Fanni az új készülékhez.

Azóta Fanni tisztábban hall, fejfájásai megszűntek, sikeres fotómodell lett , tele tervekkel, melyek megvalósítása már nem tűnik lehetetlennek számára.Mekkora jelentőséget tulajdonítasz annak, hogy egy tv sorozatban szerepelhettél?

Nagyon fontosnak tartom. A média hatalma óriási. Nagyon köszönöm minden újságírónak, riporternek, és mindenkinek, aki segítségemre van, hogy üzeneteimet eljuttathatom az embereknek.


Milyen sérelmek értek eddig fogyatékosságod kapcsán?

Talán inkább, ami bántó tud lenni, és a hallók akaratukon kívül teszik a rossz kifejezések használata. Az első amit meg kell talán tanulni, hogy bántó a "süket, a süketnéma, a siketnéma a mutogat" kifejezések. A helyes, ha az emberek siket és a jelel, vagy jel-nyelven kommunikál, kifejezést használják.

Nagyon fontos lenne, hogy ne féljenek hozzánk szólni, mert mi történhet? Legfeljebb nem értjük meg azonnal egymást, de ez minden idegen nyelvvel így van. Mi siketek pontosan tudjuk, hogy nehezen értenek meg minket, és mi is nehezebben értjük a beszélt nyelvet, de van toll és papír is, ha másként nem megy, valamint a jó artikuláció is sokat segít. Nagy szükségünk van a pontos értelmezésben hivatalos helyeken, jeltolmács jelenlétére.

A legrosszabb élményem nem olyan régiben volt egy audiológiai állomáson. Hallásvizsgálatra mentem, mikor az audiológus hölgy az édesanyámmal közölte menjen ki, mert nincs szükségem jeltolmácsra, mert Ő nap mint nap siketekkel foglalkozik és tudnak Ők szájról olvasni valahogy megfogják érteni egymást, egyébként is jó lesz ha megtanulok magamra hagyatkozni, mert ebben az országban még húsz évig úgy sem lesz változás. Ezt szörnyű volt megélni. Megalázó. Mint mindenek ura egy audiológus, aki Istent játszva megmondja nekem, mi a jó, pedig csak pár évvel idősebb nálam és soha nem tapasztalta, meg amiről beszél. Szerintem alapkövetelmény lenne, hogy egy audiológiai állomáson, jelnyelven kommunikáljanak a siketekkel. A hölgy számomra ezzel csak azt bizonyította, elég, ha Ő megért engem az, hogy én megértsem, mi történik velem az már nem fontos. Azt gondolom, ha egy szakember ezen az állásponton van, akkor ez borzalmas minden siket számára. Ezért harcolok, hogy ezek a nézetek megváltozzanak. Ha egy siket kicsi baba szülője ezt hallja, akkor elkeseredésében követni fogja ezeket a gondolatokat egész addig, míg gyermeke felnő, és azt nem mondja: nekem ez nem jó így. De akkorra már késő.

Az esélyegyenlőség születésünk pillanatától kell életbe lépjen és nem tizennyolc évesen. Gondoljuk csak végig, ha orvoshoz megyünk, mennyire fontos számunkra minden szó ami elhangzik. Képzeljék el a halló emberek, hogy ha úgy kéne leélni az életüket, hogy minden percük bizonytalan, mert nem tudják mi fog történni a következő pillanatban, az információ hiánya miatt.

Nehéz elképzelni, gondolom. De ezt nem is várjuk senkitől, csupán egyet szeretnék elérni, hogy ne kitalálják nekünk mi a jó, egy sokkal jobb megoldás is létezik. Kérdezzék meg tőlünk, hisz nálunk jobban senki nem tudhatja.

f15

Miért lesz fontos név Magyarországon a Weisz Fanni? Felelősség lesz-e viselni?

Azt szeretném ha egy családba fogyatékkal élő baba születik akkor az jusson eszükbe, lehet belőle szépségkirálynő is  persze ezt nyílván nem szó szerint értem, de ne a kétségbe esés kezdjen eluralkodni a családban, mert a gyermeket is visszahúzza. Jusson eszébe az, hogy ez a sorsunk és ezt kell élnünk úgy, hogy közben ne felejtsünk el a szép pillanatoknak örülni. Ne felejtsük el egymást szeretni, lássuk meg mindenben a jót és tegyük egymás életét széppé és elfogadhatóvá. Úgy érzem a Weisz Fanni nevet már most felelősség viselni és úgy gondolom egyre nagyobb lesz.Milyen tervek és álmok várnak még megvalósításra?

A Csend Hangja Klaszter példaértékű kezdeményezés, mert jelentős összefogást valósít meg cégek és szervezetek között az esélyegyenlőség javítása érdekében, segít „hangot adni” a csendnek. Minden álmom, hogy az esélyegyenlőség már születésünk pillanatában érvénybe lépjen. Pillanatnyilag ez a legfontosabb.

Szabari Zoli

forrás: Bridget.hu

Még nem volt hozzászólás!


2018 március
H
K
SZ
CS
P
SZ
V
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Teszt box
Box tartalma